Yargı Reformu Strateji Belgesiyle Yargıda Önemli Reformlar Yapılacak
Adalet Bakanlığınca hazırlanan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi ile 2025-2029 yıllarını kapsayan dönemde yargı alanında çeşitli amaçlar doğrultusunda önemli adımlar atılacak. Belge kapsamında yer alan “Kurumsal Yapının Güçlendirilmesi ve Süreçlerin Yeniden Yapılandırılması” amacı, istinaf ve temyiz sürelerinin kısaltılmasını öngörüyor.
Bu doğrultuda, yapılacak yasal düzenlemelerle temyiz incelemelerinin en fazla 6 ay içinde sonuçlandırılması hedefleniyor. Ayrıca, Yargıtay ve Danıştayın kurumsal yapıları güçlendirilerek etkinlikleri artırılacak.
Yargıtay ve Danıştay kanunlarında değişiklikler yapılacak ve daireler ile üye sayıları iş yüküne göre yeniden belirlenecek. Bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinde de daire ve hakim sayılarının artırılmasıyla uyumlu hale getirilecek ve ihtisaslaşma sağlanacak.
Ayrıca, istinaf incelemelerinde görev uyuşmazlıklarının azaltılması, kesinlik sınırlarının düzenlenmesi ve bazı davalarda doğrudan temyiz imkanı sağlanması için çalışmalar yapılacak.
İstinaf Mahkemeleri Güçlenecek
Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan hedeflerden biri, istinaf incelemelerinin en fazla 6 ay içinde sonuçlandırılması için gerekli düzenlemelerin yapılmasıdır. Bu çerçevede, istinaf mahkemelerinde daire ve hakim sayıları artırılarak uzmanlaşma sağlanacak ve daireler tek heyetle çalışacak.
Hedefler doğrultusunda, bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığının daire kararlarına itiraz yetkisi genişletilecektir.
İstinaf incelemeleri, dosyanın bölge adliye mahkemesine geliş tarihinin yanı sıra davanın açıldığı tarih de dikkate alınarak yapılacak. Görev uyuşmazlıklarının asgariye indirilmesi için dava dosyaları ilgili daireye arşivlenmeden önce ön incelemeye tabi tutulacak.
Bölge adliye mahkemeleri, hukuk dairelerine bazı konularda esastan ret kararı verebilme yetkisi getirilecek ve istinaf yolundaki kesinlik sınırları gözden geçirilecek.
Duruşmalar En Fazla 2 Ay Ertelenebilecek
Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan bir diğer hedef, ceza ve hukuk yargılamalarında hedef sürelerin kısaltılması olacak. Bu kapsamda, hedef sürelerin aşılmasına neden olan durumlar üzerine önlemler alınacak ve duruşmaların ertelenmesi ile ilgili yeni düzenlemeler yapılacak.
Duruşmaların kesintisiz devamı ilkesine uyulacak ve istisnai durumlarda dahi duruşmalar en fazla 2 ay ertelenebilecek. Ayrıca, bozma kararı verilen dosyaların öncelikli olarak görüşülmesi sağlanacak.
Uyuşmazlıkların dosya üzerinden çözümüne olanak tanıyan düzenlemeler yapılacak ve bekletici sorunlarla ilgili duruşmaların belli bir süre ertelenmesi uygulaması getirilecek.
Adalet hizmetlerinin zamanında, etkili ve kaliteli bir şekilde sunulabilmesi için kurumsal performans ve verimliliğe odaklanacak birimler kurulacak. Bakanlık bünyesinde Adalet Teşkilatı Performans ve Verimliliği Daire Başkanlığı, Hakimler ve Savcılar Kurulu bünyesinde ise Yargı Teşkilatı Performans ve Verimliliği Birimi oluşturulacak.
More Stories
Tuncer Bakırhan: Barış Sürecinin Altyapısını Oluşturmalıyız
AB Komisyonu’ndan Su Krizi Uyarısı
Depremde 411 kişinin hayatını kaybettiği Diyarbakır’da 11 sanık ceza aldı