Ünlü Balina MicroStrategy Bitcoin Stratejisini Değiştiriyor

Yazılım geliştiricisi MicroStrategy, Bitcoin (BTC) varlıklarının raporlanmasında yeni bir yaklaşım benimsemeye hazırlanıyor. Finansal Muhasebe Standartları Kurulu (FASB) tarafından yakın zamanda alınan bir karar var. MicroStrategy, Bitcoin varlıklarına ilişkin daha fazla şeffaflık sağlamak için üç aylık raporlarını yenilemeyi planlıyor.

Bitcoin için artan finansal şeffaflık

Bu finansal raporlama reformu, MicroStrategy gibi işletmelerin, kripto para biriminin fiyatı o dönemde düşse bile, değer düşüklüğü zararlarını açıklamak zorunda kalmadan her çeyrekte Bitcoin varlıklarının gerçeğe uygun değerini beyan etmelerine olanak tanıyor.

Standart bir finansal raporlama gerekliliği olan değer düşüklüğü zararının açıklanması önemli. Buna göre bir şirketin varlıklarının değerindeki önemli düşüşleri, tipik olarak piyasa değerleri kayıtlı değerlerinin altına düştüğünde, kabul etmesini ve açıklamasını zorunlu kılıyor. Bu, Bitcoin yatırımı yapan Microstrategy’nin şeffaflığı için çok önemli. Ayrıca paydaşların varlık değerlerinin doğru bir temsilini almalarını saplıyor.

Ezber bozan bir gelişme

Özellikle, saygın yatırım bankası Berenberg, MicroStrategy gibi şirketlerin önemli Bitcoin varlıklarını yönetme şeklini yeniden şekillendirme potansiyeline sahip olduğu için bu olayın önemini vurguladı. Bu değişikliğin yatırımcılara daha doğru bir mali tablo sunması söz konusu. Ayrıca nihayetinde varlık değerlemesinin daha net bir şekilde anlaşılmasını sağlıyor. Buna göre Bitcoin ve kripto para piyasasına fayda sağlaması beklentiler dahilinde.

Halihazırda, Bitcoin ve kripto para birimleri maddi olmayan varlıklar olarak kategorize edilmekte. Diğer taraftan bu da kripto fiyatlarındaki düşüş dönemlerinde şirket kazançlarını olumsuz etkileyebilecek muhafazakar muhasebe uygulamalarına yol açmakta.

MicroStrategy’nin Bitcoin yolculuğu

MicroStrategy, Ağustos 2020’de hazine varlıklarının önemli bir kısmını Bitcoin’e tahsis ederek manşetlere çıktı. Bu hamle şirketin inovasyona olan bağlılığını ortaya koyuyor. Aynı zamanda son derece değişken kripto piyasasına karşı savunmasızlığını da gözler önüne seriyor.

Bu stratejiyi benimsediğinden beri MicroStrategy adım atıyor. Buna göre 2022’nin ikinci çeyreğinde kaydedilen 917,8 milyon dolarlık en büyük zararla birlikte toplam 2,23 milyar dolarlık kümülatif değer düşüklüğü zararı bildirdi. Bitcoin düştüğü için bu önemli kayıplar medyanın büyük ilgisini çekiyor. Diğer taraftan şirketin temel değerinin önemli ölçüde etkilendiği izlenimini yaratıyor.

Resmi onay ve zaman çizelgesi

Finansal Muhasebe Standartları Kurulu adım attı. Şirketlerin gerçeğe uygun değer muhasebesi kullanmalarına izin veren bu yeni kuralları kısa süre önce oyladı. Bu sayede şirketler kazanç ve kayıplarını gelir tablolarına anında yansıtabilecekler. Bu güncellenmiş standartların resmi onayının bu yıl içinde alınması bekleniyor. Ancak şirketler bunları daha erken benimseme seçeneğine sahip. MicroStrategy Yönetim Kurulu Başkanı Michael Saylor, bu kural güncellemesini memnuniyetle karşılıyor. Diğer taraftan kriptokoin.com olarak baktığımızda “Bitcoin BTC’nin bir hazine varlığı olarak şirketlerce benimsenmesinin önündeki büyük bir engeli ortadan kaldırdığını” ifade ediyor.

Bu değişiklik, kurumsal sektörde kripto para birimi benimsenmesini teşvik etmede önemli bir rol oynamakta. Bu yeni kuralların resmi olarak uygulanması 2025 yılı için planlanmış durumda. Ancak Bitcoin yatırımcısı MicroStrategy aerken adım atıyor. En son muhasebe standartlarına uyum sağlama ve bunların faydalarından yararlanma konusundaki kararlılığını sergiliyor. Ayrıca bunları daha erken benimsemeyi amaçlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx