Sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bilim ideal olanı açıkladı!

Sabah Duşu mu, Gece Duşu mu?

Sabah duşu savunucuları, güne enerjik bir şekilde başlamanıza yardımcı olduğunu iddia ediyor. Diğer yandan gece duşu tutkunları, yoğun bir günün ardından duş almanın rahatlatıcı etkilerinden bahsediyor. Peki, bilimsel olarak doğru olan hangisi?

Leicester Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Kıdemli Öğretim Görevlisi Dr. Primrose Freestone, konu hakkında net bir görüş belirtiyor. Dr. Freestone, “Bir mikrobiyolog olarak, günlük duş almanın savunucusuyum” diyerek, hijyenin önemine vurgu yapıyor.

Çoğu dermatolog, günlük duş almanın gerekli olmadığını ancak cilt sağlığı için duş almanın önemli olduğunu belirtirken, Dr. Freestone cildimizdeki kir ve yağı temizlemenin cilt döküntülerini ve enfeksiyonları engelleyebileceğini belirtiyor.

Gece duşu: Alerjenleri Temizler, Mikropları Engellemez

Gece duşunun, alerjenleri, teri ve yağı temizlemekte yardımcı olabileceğini belirten Dr. Freestone, ancak yatak çarşaflarına mikrop bulaşmasını engellemeye yetmeyeceğini söylüyor. “Gece boyunca terlemeye devam edeceksiniz ve cildinizdeki mikroplar bu terdeki besinleri tüketecek. Sabah uyandığınızda, hem yatak çarşaflarınıza mikrop bulaşmış olacak hem de muhtemelen bir miktar vücut kokusuyla uyanacaksınız” diyor.

Diğer yandan, uyurken deri hücrelerinin dökülmesinin başka bir soruna yol açabileceğini belirten Dr. Freestone, “Bu hücreler toz akarları için besin kaynağı olabilir. Eğer çarşaflarınızı düzenli olarak yıkamazsanız, toz akarları birikmeye başlar ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir” açıklamasında bulunuyor.

Sabah duşunun ise bu riskleri azaltabileceğini belirten Dr. Freestone, “Sabah duşu, gece boyunca vücudunuzda biriken ölü deri hücrelerini, teri ve bakterileri temizlemeye yardımcı olabilir. Bu, güne temiz kıyafetlerle başlamanızı sağlayarak, gün boyunca daha ferah kokmanıza yardımcı olur.”

Çarşaflar da Dikkat Edilmeli

Ne zaman duş alacağınız kişisel bir tercih olsa da, Dr. Freestone, yatak çarşaflarının düzenli olarak yıkanmasının önemini vurguluyor. Haftada en az bir kez çarşafların yıkanmasının ter, bakteri, ölü deri hücreleri ve yağlardan arınmanızı sağlayacağını belirtiyor. Ayrıca, mantar sporları ve koku üreten mikropların büyümesini engelleyerek, sağlıklı bir uyku sağlayabileceğinizi ekliyor.

Sonuç olarak, sabah duşunun size gün boyunca daha ferah bir his verebileceği göz önüne alındığında, yatak çarşaflarınızı temiz tutmanın da sağlığınız için önemli olduğunu unutmayın.

Related Posts

Uzmanı “sıcak havalar” için uyardı: Kaygı ve sinirliliğe neden olabilir!

Uzmanı “sıcak havalar” için uyardı: Kaygı ve sinirliliğe neden olabilir!

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Bel fıtığı sanıp doktora gitti, skolyoz olduğunu öğrendi! ‘Erken tanı en güçlü silah’

Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, yoğun konser temposu nedeniyle yaşadığı bel ağrıları sonrası doktora başvurdu. Bel fıtığı şüphesiyle gittiği muayenede, o güne dek sadece adını duyduğu bir rahatsızlığın kendi kapısını çaldığını öğrendi. Skolyoz tanısı alan ve “Skolyoz sadece bir duruş değil, farkındalık meselesi: Farkında ol, destek ol!” diyen Melis Fis, Skolyoz Farkındalık Etkinliği’ne hem şarkılarıyla renk kattı hem de özellikle gençlerde sık karşılaşılan skolyoza yönelik kendi hikayesini içtenlikle anlattı.

SES’ten Sağlık Emekçileri İçin 13 Maddelik Talep!

KESK’e bağlı SES İzmir 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu ve üyeleri, Bayraklı Şehir Hastanesi’nde yaptıkları açıklamada toplu sözleşme dönemi öncesinde sağlık emekçilerinin taleplerini 13 madde ile sıraladı. 

Yeni keşif tarihi yeniden yazdıracak: Yaşamın nasıl başladığına dair bilgiler ters yüz oldu

Bilim insanlarının elde ettiği son bulgular, yaşamın kökenine dair ezberleri bozdu. Milyarlarca yıl öncesine uzanan izler, Dünya’daki ilk canlılığın sanılandan çok daha önce ve farklı koşullarda ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor.

Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Ankara’da lise öğrencisi Mahmut Baloğlu (17) Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’nde 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü.