Öz güvenlerini bile yitirebilirler! ‘Başarılı olmak isterken tükenmişlik yaşıyorlar’

Posted by

DUYGUSAL BİR BOŞLUK HİSSİ

Günlük hayat koşturmacası içinde birçok kişi iş stresi ve sosyal baskılar nedeniyle zorlu psikolojik evrelerden geçiyor. Duygusal bir boşluk hissi olarak tanımlanan ‘languishing’ durumu stresli bir tempoya sahip bireylerde aslında sıklıkla görülüyor. Ruhsal sağlık üzerinde olumsuz etkileri olan bir duygusal durum olan ‘languishing’ hakkında konuşan Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, problemi şöyle tanımladı: “Yaşam enerjisi ve motivasyonunun düşük olduğu ‘Languishing’ depresyon ya da tükenmişlik gibi ciddi bir ruhsal bozukluk olmayan bir duygusal durum olarak tanımlanabilir.”

‘ÖZ GÜVENLERİNİ YİTİREBİLİRLER’

Yaşanılan sıkıntıların uzun sürmesinin majör depresyona kadar yol açabildiğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, “Bu durumu yaşayan kişiler duygularını tanıma ve yönetme becerisi zayıflayabilir, kendilerine olan öz güven ve öz saygısını yitirebilirler. Bunlar haricinde kişilerin mutluluk, heyecan ve sevinç gibi olumlu duygular yaşayabilme kapasiteleri de gerileyebilir” diye konuştu.

‘ZORLUKLARA KARŞI DAHA AZ DİRENÇLİ OLABİLİRLER’

‘Languishing’ durumunda olan bir kişinin sosyal hayatındaki ilişkilerinde de sorunlar yaşayabileceğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, bu kişilerin yaşamda bir anlam veya amaç bulamama, ilgi ve heyecan kaybı ve umutsuzluk gibi hislere sahip olabileceğine dikkat çekti. Beyaz, “Bu durumda olan bir kişi sosyal ilişkilerinde de sorunlar yaşayabilir. Zorluklara karşı daha az dirençli, daha az üretken, daha az yaratıcı ve başarısız olabilir” dedi.

‘BAŞARILI OLMAK İSTEYEN BİREYLER TÜKENMİŞLİK YAŞAYABİLİR’

Sosyal izolasyon durumuna sebep olan faktörleri de sıralayan Uzman Klinik Psikolog Beyaz, “Modern yaşamın hızı insanı negatif etkileyebiliyor. Hayatın pek çok alanında başarılı olmak isteyen bireylerde stres, baskı, yorgunluk ve tükenmişlik gibi olumsuz duygular yaşanabilir. Bu kişiler hobilerini ihmal edebilir. Sağlık problemleri, ekonomik sorunlar, ailevi sıkıntılar ve travmatik olaylar da ruhsal sağlığı negatif etkileyen faktörlerden biri.

GEREKTİĞİNDE PROFESYONEL YARDIM ALMAK GEREKLİ

Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, ‘languishing’ durumundan kurtulma noktasında izlenmesi gereken yolları ‘duyguları paylaşmak’, ‘sağlıklı alışkanlıklar edinmek’, ‘hobilere zaman ayırmak’, ‘sosyal ilişkileri geliştirmek’, ‘gerektiğinde profesyonel yardım almak’ olarak sıraldı. Beyaz, “Duyguları paylaşmak duygusal dengeyi sağlamayı kolaylaştırır. Sağlıklı beslenmek ve yeterli uyku düzeyi de ruh halini iyileştirir. Hobilere zaman ayırmak yaşam enerjisini yükseltebilir. Sevdiklerinizle iletişim kurmak ve kendinize zaman ayırmak stresi uzaklaştırır. Profesyonel destek de duygusal denge açısından oldukça önemlidir” diye konuştu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir