Estetik müdahale mi, sağlık gerekliliği mi? Ortognatik cerrahi hakkında merak edilenler

Doç. Dr. Nurettin Diker’den Ortognatik Cerrahi Hakkında Önemli Açıklamalar

Biruni Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nurettin Diker, Haberler.com’da ortognatik cerrahiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Diş çürüğü, ağız hijyeni ve diş sıkma gibi konulara da değinen Diker, ameliyat sonrası bazı hastalarda dudaklarda kalıcı uyuşukluk yaşanabileceğini ancak bunun felç olmadığını belirtti.

“HİÇ DİŞ FIRÇALAMAYAN HASTALARIMIZ VAR”

Doç. Dr. Diker, ağız ve diş sağlığı konusunda Türkiye’de ciddi eksiklikler olduğunu belirterek, “Hiç diş fırçalamayan hastalarımız var” dedi.

“HASTALARIN ÇÜRÜK DİŞLERİ OLSA BİLE HASTANEYE BAŞVURMA ORANI ÇOK DÜŞÜK”

Türkiye’de diş hekimine gitme oranının düşük olduğunu vurgulayan Diker, çürük dişi olmasına rağmen tedaviye başvurmayanların sayısının fazla olduğunu söyledi.

“AVRUPA’YA GÖRE DİŞSİZLİK ORANIMIZ ÇOK YÜKSEK”

Türkiye’nin dişsizlik oranlarında Avrupa’nın oldukça gerisinde olduğunu belirten uzman, ağız sağlığına gereken önemin verilmediğini ifade etti.

“ÜST ÇENESİ GERİDE, ALT ÇENESİ ÖNDE OLANLARA ORTOGNATİK CERRAHİ YAPIYORUZ”

Ortognatik cerrahinin kimlere uygulandığını anlatan Diker, “Çene büyümesini tamamlamış, üst çenesi geride, alt çenesi önde olan hastalara bu ameliyatı yapıyoruz” dedi.

“RUTİN ORTOGNATİK CERRAHİLERİN HEPSİ AĞIZ İÇERİSİNDEN YAPILIR”

Cerrahilerin genellikle ağız içerisinden gerçekleştirildiğini ifade eden Diker, dışardan iz bırakmadığını vurguladı.

“HASTALAR AMELİYATTAN SONRA BİRKAÇ GÜN SIVI BESLENİYOR”

Ameliyat sonrası sürece dair bilgi veren uzman, hastaların birkaç gün boyunca sadece sıvı gıda tükettiğini söyledi.

“3 VEYA 4. GÜNDEN İTİBAREN HASTALARIMIZA OKUMA EGZERSİZLERİ ÖNERİYORUZ”

Hastaların iyileşme sürecine destek olmak için egzersiz önerdiklerini belirten Diker, “3 veya 4. günden sonra okuma egzersizlerine başlanmalı” dedi.

“ORTOGNATİK CERRAHİ SONRASI DUDAKLARDA UYUŞUKLUK YÜZDE 10-15 HASTADA KALICI OLABİLİYOR, BU BİR FELÇ DEĞİL”

Ameliyat sonrası bazı hastalarda dudak uyuşukluğu görülebileceğini belirten uzman, bu durumun felç olmadığını, sinir hassasiyetinden kaynaklandığını söyledi.

Related Posts

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Hastalara ‘aşırı sıcak’ uyarısı

Doç. Dr. Mustafa Doğan, artan hava sıcaklıklarının, kronik hastalığı olan kişilerde hayati tehlikeye sebebiyet verebileceğini belirterek, “Kalp hastalıkları, tansiyon problemi olanlar, solunum yetmezliği olan hastalıklar, aşırı sıcaklarda bu hastalıklar alevlenebilir. Bu insanların özellikle günün belli saatlerinde dışarı çıkmamaları, güneş altında kalmamaları, uzun yürüyüşler yapmamalarını öneririz” dedi.

Sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bilim ideal olanı açıkladı!

Duş almak, çoğumuzun günlük rutininde yer alan bir alışkanlıktır. Ancak, sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bu soruya dair farklı görüşler bulunmakla birlikte, bilim dünyası bir görüş birliği sağlıyor. İşte detaylar…

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.