AKP satmaya devam ediyor… 23 yılın rekoru kırıldı

AKP İktidarı: Kamu Varlıkları Hızla Özelleştiriliyor

Cumhuriyet’in ilk yıllarından bu yana büyük emeklerle oluşturulan kamu varlıkları, AKP döneminde hızla özelleştirilerek elden çıkarıldı. Kamu taşınmazlarının satışından elde edilen gelir, AKP’nin kamuya ait mal varlıklarına yönelik politikasının çarpıcı bir göstergesi haline geldi. 2025 yılı, bu sürecin en keskin adımlarının atıldığı yıl olarak kayıtlara geçti.

Kamu Varlıkları El Değiştiriyor

AKP’nin 2002 yılında iktidara gelmesinden bu yana geçen sürede, Türkiye büyük çaplı bir özelleştirme dönemine girdi. Özellikle son yıllarda hız kazanan kamu taşınmazı satışları, 2025’in ilk altı ayında tarihi bir zirveye ulaştı. 1 Ocak ile 30 Haziran 2025 arasında, devletin taşınmaz satışından elde ettiği gelir tam 8 milyar 422 milyon 630 bin TL oldu.

Bu tutar, 2002-2025 arasındaki tüm yıllar içinde ilk 6 aylık bazda en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti. Böylece 2025 yılı, kamu mallarının en hızlı el değiştirdiği dönemlerden biri oldu.

Önceki Yıllardan Sıyrılıyor

2025’in ilk yarısında elde edilen gelir, geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında dikkat çekici bir artış kaydedildi. İşte bazı yıllara göre kamu taşınmazı satışından elde edilen gelirler:

  • 2002: 12 milyon TL
  • 2007: 1 milyar 137 milyon TL
  • 2012: 564 milyon TL
  • 2017: 343 milyon TL
  • 2022: 7 milyar 597 milyon TL
  • 2023: 3 milyar 914 milyon TL
  • 2024: 4 milyar 97 milyon TL

AKP’nin iktidarda kaldığı süre boyunca kamu taşınmazlarının satışı hız kazanarak arttı.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in aktardığına göre 2025’in ilk 6 ayında satışı gerçekleştirilen kamu taşınmazları arasında, çeşitli kamu kurumlarına ait stratejik öneme sahip araziler de yer alıyor. Satılan bazı mülkler şöyle:

  • Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait Ağrı’daki bir taşınmaz
  • Aydın Kuşadası’nda Maliye’ye ait kıymetli bir arazi
  • İstanbul Şile’de Hazine mülkiyetindeki iki arazi
  • Ankara Yenimahalle’de Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ait iki taşınmaz

Bu satışlarla birlikte, kamu kurumları bir kez daha kiracı konumuna düşerken, kamunun elindeki stratejik alanlar özel mülkiyete geçmiş oldu.

Related Posts

KEMANKEŞ 1 hedef tanımıyor! Havadan sonra karada da tam isabet

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği KEMANKEŞ 1 Yapay Zekâ Tabanlı Mini Seyir Füzesi’nin test süreci başarıyla devam ediyor. Geçen hafta Bayraktar AKINCI TİHA’dan yapılan atışlı testte havadaki hedefleri tam isabetle vuran KEMANKEŞ 1 bu kez de yer hedeflerini başarıyla imha etti.

Emekliye 2 kuruşluk dev zammın (!) maliyeti belli oldu! Bu kadar zahmet vermeseydik

Temmuz ayında en düşük emekli maaşının 17 bin lira olacağı beklentisi oluşmuştu. Piyasa tahminleri 16 bin 800 lira civarındayken, küsuratın tamamlanarak 17 bin liraya çıkarılacağı konuşuluyordu. AKP kulislerinde bazı yöneticiler, gazetecilere en …

Moda devine milyon dolarlık ceza

Fransa’nın tüketici koruma ve rekabet denetiminden sorumlu kurumunun açıklamasına göre, Shein’in satışlarını yöneten Infinite Style E-Commerce şirketi, indirimlerdeki referans fiyatları doğru göstermedi. Fransa mevzuatına göre, bir ürünün indirimi …

ENAG enflasyon rakamlarını açıkladı: Haziran ayı enflasyon oranı belli oldu

Emekli ve memurun maaş zammı nedeniyle merakla beklediği haziran ayı enflasyon rakamları bugün belli oluyor. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), son dakika haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyon aylık bazda yüzde 3.05 atarken son 12 aylık artışı ise yüzde 68.68 oldu.

Osmangazi dokuz yılda üç köprü parası yuttu

Bugün köprü geçiş ücreti 55 doları aştı. Köprüden geçen vatandaş bunun 20 dolarını, geçmeyen de 35 dolarını ödüyor.

Ateşkesin etkisi hızlı oldu: Hürmüz Boğazı’nda trafik arttı, petrol taşıma maliyeti sert düştü

İran-İsrail ateşkesinin ardından Hürmüz Boğazı’ndan geçen gemi sayısında artış yaşanırken, petrol ve ürün taşımacılığı maliyetlerinde keskin düşüşler oldu.