AB, Meksika’yı “standart risk” ülkesi ilan etti

Meksika, Ormansızlaşma Yönetmeliği Nedeniyle Avrupa Pazarında Zorlu İhracat Düzenlemeleriyle Karşı Karşıya

Avrupa Birliği’nin ormansızlaşmadan arındırılmış ürünlere ilişkin yeni yönetmeliği, Meksika’yı 2025 yılı itibarıyla önemli ihracat düzenlemeleriyle karşı karşıya bırakıyor. AB, Meksika’yı “standart riskli ülke” olarak nitelendirerek, ülkenin Avrupa pazarına sunduğu ürünlerin ormansızlaşma içermediğini kanıtlamasını şart koşuyor.

Meksika Tarım, Ekonomi, Çevre ve Dışişleri Bakanlıkları tarafından yapılan ortak açıklamada, alınan önlemlerin ihracatın kesintiye uğramayacağı vurgulanırken, kahve, kakao, palm yağı, kauçuk ve odun gibi ürünler artık daha sıkı takip altında olacak.

ÜRÜN TAKİBİ ZORUNLU HALE GELİYOR

Yeni yönetmeliğe göre, 2025 ve 2026 yıllarında ihraç edilecek ürünlerin orijinlerinin detaylı bir şekilde belgelenmesi gerekecek. Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı (Sader), ormansızlaşmayla ilişkilendirilen sektörlerle yapacakları anlaşmalarla yüzde 100 sürdürülebilir üretim hedefini benimseyerek bu konuda adımlar atmış olacak.

Doğal koruma alanlarının zarar görmemesi ve orman arazilerinin tarım kullanımına dönüştürülmemesi gibi şartlar, yeni yönetmeliğin temel unsurları arasında yer alıyor.

AVRUPA İLE TEKNİK DİYALOG BAŞLATILDI

Meksikalı yetkililer, üretici ve ihracatçılarla yakın temas halinde olduklarını belirterek Avrupa Komisyonu ile teknik düzeyde bir diyalog başlattıklarını açıkladı. İş birliği ile uyum sağlayarak ihracatın kesintisiz devamını garanti altına almayı hedeflediklerini belirten yetkililer, Avrupa’daki temsilcilikler aracılığıyla düzenli bilgilendirme ve uyum raporları sunacaklarını ifade etti.

2024’TE AB’YE YAPILAN İHRACATIN BİLANÇOSU

Meksika Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre, 2024 yılında Avrupa’ya yapılan ihracat şu şekilde gerçekleşti:

  • Kahve: 140 bin 514 dolar
  • Kakao: 95 bin 157 dolar
  • Palm yağı: 492 bin dolar
  • Kauçuk: 22 bin 339 dolar
  • Odun: 3 bin 606 dolar

Büyük işletmeler için yeni kurallar 30 Aralık 2025’te, küçük ölçekli firmalar içinse 30 Haziran 2026’da yürürlüğe girecek. Üretici firmaların bu tarihlere kadar sistemlerini AB standartlarına uyarlama sürecine girmesi bekleniyor.

Related Posts

Cübbeli Ahmet, Egemen Bağış’ı yerin dibine soktu

Kamuoyunda “Cübbeli Ahmet” olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü ile eski Prag Büyükelçisi Egemen Bağış arasındaki gerilim tırmanıyor… Bağış’ın kendisine “yanmaz kefen pazarlayıcısı” demesine yanıt veren Ünlü, “Madem kefen satıcıydım, niçin benimle görüşmek için birçok teşebbüste bulundun?” ifadelerini kullandı.

Acil koduyla toplantı istedi: İsrail’in Suriye saldırıları harekete geçirdi

İsrail ordusu, Şam’daki Genelkurmay Başkanlığı binasına bir gün içinde üç ayrı hava saldırısı düzenledi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, saldırıların gerekçesini “Dürzilere saldıran güçlerin cezalandırılması” olarak açıklarken Golan Tepeleri …

Rusya’dan Trump’ın Ukrayna için verdiği 50 günlük süreye tepki: Ne anlama geldiğini anlamak istiyoruz

Rusya’dan Trump’ın Ukrayna için verdiği 50 günlük süreye tepki: Ne anlama geldiğini anlamak istiyoruz

İzmir’de 133 kişi gözaltında

İzmir’de düze.nlenen operasyonda 133 şüpheli gözaltına alındı.

Erdoğan’dan Yiğit Bulut için taziye mesajı: ‘Derin bir teessürle öğrendim…’

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, 53 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir kanser tedavisi gören Bulut’un durumu son günlerde ağırlaşmıştı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan da Bulut için bir taziye mesajı geldi.

AKP ve Saray arasında ‘Mehmet Nuri Ersoy’ çatlağı! ‘Bu tweeti kim yazdırdı size…’

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral’ın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u hedef almasının ardından, AKP 27. Dönem Niğde Milletvekili Selim Gültekin, Saral’ın geçmişte Ersoy’u ziyaret ettiği bir fotoğrafı paylaşarak tepki gösterdi.