Köylüler başında nöbet tutuyor: Koparıldığında 557 bin 212 lira ceza uygulanıyor

Siirt Adaçayı Köy Sakinlerinin Gözetiminde

Sinep köyü mezarlığında yetişen ve nesli kritik tehlike altında bulunan Siirt adaçayı bitkisi, IUCN kriterlerine göre tek yaşam alanına sahip olması ve popülasyondaki birey sayısının azlığı nedeniyle koruma altında bulunmaktadır.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Siirt Şube Müdürlüğü tarafından “Siirt Adaçayı Tür Koruma Eylem Planı” çerçevesinde koruma altına alınan bitkiyi koparanlara 557 bin 212 lira idari ceza uygulanmaktadır.

Mezarlıkta yetişen Siirt adaçayını inceleyen akademisyenlerden öğrenen köy sakinleri, bitkinin önemini kavrayarak vardiyalı nöbete başlamışlardır. Nöbetçilik mayıs ayında başlar ve temmuz sonuna kadar devam eder.

Bitkinin korunması için köy sakinleri destek veriyor

Siirt Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fidan, Türkiye’nin bitki çeşitliliği açısından oldukça zengin olduğunu belirterek, Siirt adaçayının korunmasına yönelik çalışmaların köylülerin de büyük katkı sağladığını vurguladı.

Prof. Dr. Fidan, endemik türlerin Türkiye’nin önemli bir zenginliği olduğunu vurgulayarak, Siirt adaçayının ülke ekonomisine kazandırılması potansiyeline dikkat çekti. Bitkinin tıbbi ve aromatik özelliklerinin değerlendirilerek ekonomiye katkı sağlanabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Fidan, Siirt adaçayının Türkiye’de gen merkezinin olduğunu belirterek, bitkinin dünya üzerindeki endemik türler arasında önemli bir yere sahip olduğunu açıkladı.

Bitkinin çiçek açtığı ve tohum verdiği dönemde nöbet sürüyor

Köy muhtarı Şaban Koyun, köy sakinlerinin yıllardır bu bitkiyi korumaya çalıştıklarını belirterek, bitkinin doğal olarak çoğalması için çiçek açtığı ve tohum verdiği dönemde de nöbet tuttuklarını dile getirdi.

Koyun, bilim insanlarının bu bitkinin dünyada sadece Türkiye’de bulunduğunu belirterek, bitkiyi koruma altına alarak değer vermenin önemine vurgu yaptı.

Koyun, yabancı kişilerin bitkilere zarar vermemesi için bölgede gözetim altında olduklarını belirterek, bitkinin insanlığa faydalı olabilmesi için gereken çalışmaların yapılmasını talep etti.

Köy sakinlerinden 81 yaşındaki Ahmet Beşir Tatlı da bitkinin ülke ve millet için faydalı olmasını dilediğini ifade ederek, ziyaretçilerin bitkiye zarar vermemesi için gerekli önlemleri aldıklarını belirtti.

Related Posts

Kilis Başsavcılığına Emre Kaya Atandı

Emre Kaya, HSK kararnamesiyle Kilis Cumhuriyet Başsavcılığına atandı ve göreve başladı.

Gelecek’ten istifalarlara açıklama: ‘Rahatsız etmeye devam edeceğiz!

Gelecek Partisi açıklamasında, partiden 3 milletvekilinin istifa etmesinin “bir operasyonun parçası” olduğu savunuldu. Açıklamada iktidara da “ahlak ilkelerinin hâkim olduğu bir toplumsal düzen kuruluncaya kadar sizi rahatsız etmeye devam edeceğiz!” ifadeleriyle seslenildi.

Karşıyaka’dan Transfer Hamlesi

Karşıyaka, Altar Hidayetoğlu ve Ahmet Yağız Mengi’yi transfer hedefi olarak belirledi.

Bursa’da Fabrika Yangını Kontrol Altına Alındı

Osmangazi’deki tekstil fabrikasında çıkan yangın, ekiplerin 1 saatlik müdahalesiyle söndürüldü.

İsrail’in eski Genelkurmay Başkanı’ndan beklenmedik Gazze çıkışı: “Bu bir savaş suçudur”

Yaalon, X platformundan İsrail güvenlik kurumlarının başında bulunan yetkililere hitaben bir mesaj paylaştı. Yaalon mesajında, “Ayırmaksızın bütün halkı evlerinden tahliye etmek, evlerini sistematik olarak yıkmak ve onları gönüllü göç amacıyla insani …

Keşfedilmemiş derinliklerde dev yapı: Hiç dalınmayan noktada bulundu, işte Türkiye’nin gizli hazinesi

Türkiye’nin en büyük gölü olma özelliğini taşıyan Van Gölü’nde şu ana kadarki en büyük mikrobiyalit keşfedildi. Daha önce Van Gölü’nün Bitlis’in Adilcevaz kısmında 36 metre 40 santimetre boyunda mikrobiyalit bulunmuştu. Bu yıl Adilcevaz’daki Yukarı …