Trump’ın gümrük vergileri: Neydi ne oldu?

Trump Dış Ticaret Politikasında Yönlendirici Adımlar Attı

ABD Başkanı Donald Trump, 2025 başında göreve yeniden gelmesinin ardından dış ticaret politikasında sert adımlar attı. Şubat-Nisan döneminde açıklanan gümrük vergileriyle (gümrük tarifesi) özellikle Çin, Avrupa Birliği (AB), Kanada ve Meksika hedef alındı. Ancak, Temmuz 2025 itibarıyla bu yüksek oranlarda önemli düşüşler gözlemlendi.

Trump yönetimi, birçok ülkeye gümrük vergilerini görüşmek için süre vererek masaya çağırdı ve bu sürede bazı ülkelere vergileri aynı seviyede tuttu.

Çin: Yüzde 145’ten yüzde 30’a

Trump yönetimi, Çin’e yönelik gümrük vergileri kısa sürede karşılıklı yükseltme yarışına dönüştü. Trump karşısında geri adım atmayan Çin, Trump’ın her adımında gümrük vergisini yükselterek karşılık verdi. Toplamda yüzde 145’e yükselen oranlar Mayıs ayında masaya oturuldu. Mayıs ortasında başlatılan müzakereler neticesinde gümrük vergileri 90 günlük geçici (14 Mayıs – 12 Ağustos 2025 arası) anlaşmayla yüzde 30 seviyesine indirildi.

Avrupa Birliği: Yüzde 20’den şimdilik yüzde 10’a

Trump, AB mallarına yüzde 20 gümrük vergisi uygulayacağını açıklamış, ancak müzakerelere zaman tanımak için 8 Temmuz’a kadar bu oranı yüzde 10’a düşürmüştü. Trump ilk başlarda görüşmelerin seyrine tepki göstererek AB’ye yüzde 50 gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunmuştu. Görüşmeler sürüyor ve şimdilik yüzde 10 uygulanıyor.

Kanada ve Meksika: Yüzde 25 yürürlükte

Şubat ayında Kanada ve Meksika’ya uygulanan yüzde 25’lik genel tarifeler büyük oranda devam ediyor. Ancak, USMCA (Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması- yüzde 10) kapsamındaki bazı sektörler için geçici muafiyetler sağlandı.

Otomotiv ve Çelik: Yüksek oranlar korunuyor

Mart ayında duyurulan otomotiv ve otomotiv parçalarına yüzde 25, çelik ve alüminyuma ise yüzde 25’lik vergiler bazı sektörlerde artarak devam etti. Özellikle çelik ve alüminyum için 4 Haziran’da oran yüzde 50’ye çıkarıldı.

Genel Taban Vergisi: Yüzde 10

2 Nisan’da ilan edilen “evrensel taban gümrük tarifesi” olan yüzde 10’luk oran, Trump yönetiminin yeni ticaret doktrini olarak hâlâ yürürlükte. ABD, “karşılıklılık” ilkesine dayalı olarak bu taban oranı tüm ülkelere uygulamaya devam ediyor.

Yüzde 10 taban tarifesi kapsamındaki ülkeler

  • Avustralya
  • Japonya
  • Vietnam
  • Güney Kore
  • Birleşik Krallık (İngiltere)
  • Ukrayna
  • Singapur
  • Ayrıca; genelde 100’ü aşkın ülke “non‑exempt” statüsünde, yani özel yüksek tarifelere değil, sadece yüzde 10’luk düz tarife kapsamında. Örneğin Türkiye ve Suudi Arabistan basit gümrük vergisi kapsamında.

Related Posts

Ankara’da 5 katlı binada yangın

Ankara’da 5 katlı bir binanın çatısında çıkan yangın söndürüldü.

Depremde evini, orman Depremde evini,

Kahramanmaraş merkezli depremlerde evini, kaybeden Aysel Erbaş bu kez Hatay’daki yangında da eşyalarını kaybetti.

Zonguldak’ta bir evde patlama

Zonguldak’ta zemin katındaki binanın banyosunda patlama meydana geldi.

Son Dakika… Erdoğan-DEM görüşmesinin tarihi belli oldu

Son Dakika Haberi… Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile DEM Parti heyetinin görüşmesinin tarihi belli oldu.

Yüzüncü günde Saraçhane’de tarihi miting! Özgür Özel halka seslenecek

CHP, İmamoğlu’nun tutuklanmasının 100. günü dolayısıyla, mücadelenin ilk adresi olan Saraçhane’de bir miting düzenliyor. CHP lideri Özgür Özel konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’den enflasyon mesajı: Hedefe ulaşıldı

Lagarde, Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenen 2025 ECB Merkez Bankacılığı Forumu kapsamındaki “Değişime uyum: Makroekonomik değişim ve politika yanıtları” başlıklı panelde konuştu. Son dönemde avronun dolar karşısındaki artışının piyasa koşulları …