Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

İnsan Beyni ve Kilo Kontrolü: Yeniden Yazılan Haber

İnsan beyni, açlık ve kalori eksikliğini tehlike olarak algılar. Kilo verildiğinde, beyin “tatlı krizleri” ile direnç gösterir, metabolizmayı yavaşlatır ve daha az kalori yakılmasına neden olur.

Hürriyet yazarı Dr. Furkan Burak, aynı miktarda kalori alımına rağmen kilo aldıran durumları şu şekilde sıraladı:

  • İşlenmiş Gıdalar ve Basit Şeker: İnsülin direnci oluşturarak yağ yapımını hızlandırır, sürekli açlık hissini artırır.
  • Alkol: Vücudun kullanamadığı yalancı kalori, yağa çevrilerek depolanır.
  • Kıtlık Bilinci: Düzensiz yemek alışkanlıkları, vücutta enerji depolanmasına neden olabilir.
  • Bozuk Sirkadiyen Ritmi: Uyku düzensizliği, kilo alımını teşvik edebilir.
  • Uyku Apnesi: Metabolik hızın düşmesine neden olabilir.
  • Kronik Stres ve Stres Hormonları: Uzun süreli stres, beyne zarar verebilir.

Yukarıda listelenen durumlar, kilo kontrolünü zorlaştırabilir. Sağlıklı bir yaşam için düzenli beslenme ve stresten uzak durma önemlidir.

Related Posts

Bel fıtığı sanıp doktora gitti, skolyoz olduğunu öğrendi! ‘Erken tanı en güçlü silah’

Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, yoğun konser temposu nedeniyle yaşadığı bel ağrıları sonrası doktora başvurdu. Bel fıtığı şüphesiyle gittiği muayenede, o güne dek sadece adını duyduğu bir rahatsızlığın kendi kapısını çaldığını öğrendi. Skolyoz tanısı alan ve “Skolyoz sadece bir duruş değil, farkındalık meselesi: Farkında ol, destek ol!” diyen Melis Fis, Skolyoz Farkındalık Etkinliği’ne hem şarkılarıyla renk kattı hem de özellikle gençlerde sık karşılaşılan skolyoza yönelik kendi hikayesini içtenlikle anlattı.

SES’ten Sağlık Emekçileri İçin 13 Maddelik Talep!

KESK’e bağlı SES İzmir 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu ve üyeleri, Bayraklı Şehir Hastanesi’nde yaptıkları açıklamada toplu sözleşme dönemi öncesinde sağlık emekçilerinin taleplerini 13 madde ile sıraladı. 

Yeni keşif tarihi yeniden yazdıracak: Yaşamın nasıl başladığına dair bilgiler ters yüz oldu

Bilim insanlarının elde ettiği son bulgular, yaşamın kökenine dair ezberleri bozdu. Milyarlarca yıl öncesine uzanan izler, Dünya’daki ilk canlılığın sanılandan çok daha önce ve farklı koşullarda ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor.

Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Ankara’da lise öğrencisi Mahmut Baloğlu (17) Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’nde 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü.

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.