Yılda 4 kez hasadı yapılan bitki! Ekenler paraya para demiyorlar

Bafra Ovası’nda Yeni Bir Yem Bitkisi: Maralfalfa

Samsun’un verimli toprakları üzerinde yer alan Bafra Ovası, tarım ve hayvancılık sektörü için umut verici bir yem bitkisi olan Maralfalfa ile tanışıyor. Bu yüksek verimli yem bitkisi, çiftçilere gelir artışı ve hayvancılıkta verimliliğin artması fırsatı sunuyor.

Maralfalfa Nedir ve Neden Önemli?

Maralfalfa, tropikal iklimlerde yetişen, yüksek protein ve besin değerine sahip, çok yıllık bir yem bitkisidir. Hızlı büyümesi, sık hasat imkanı sunması ve kuraklığa dayanıklı olması diğer yem bitkilerinden ayrıştırır. Bafra Ovası’nın iklimine uyum sağlayan Maralfalfa, bölge çiftçileri için önemli bir alternatif haline geldi.

İHA’nın haberine göre; Ankara’dan dönüş yapan üretici Ahmet Yüksel’in liderliğinde Karadeniz Bölgesi’nde ilk kez 30 dönüm alanda ekimi gerçekleştirilen bitki, dikildikten sonra 10 ila 15 yıl arasında hasat edilebiliyor.

Proje ile bölgeye ekonomik katkı sağlamayı ve gençleri köylere yeniden yönlendirmeyi amaçlayan Yüksel, büyük bir adım attı.

Yılda 4 Kez Hasat Edilebilen Maralfalfa

Yüksek protein içeren Maralfalfa, mısır silajına kıyasla et ve süt verimini yüzde 30-35 oranında artırıyor. Yılda 2-4 kez hasat edilebilen bu bitki, dönüm başına 50 ila 80 ton verim sunarak üreticilerin ilgisini çekiyor.

Tarım ve Hayvancılığı Canlandırabilir

Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, bu tür yüksek besin değerli bitkilerin devlet desteğiyle yaygınlaştırılmasının göçü durdurabileceğini ve tarım-hayvancılığı canlandırabileceğini belirtti.

Related Posts

Sıfır ayarında ikinci ele hücum! Bayram öncesi bu araçlara talep arttı

Sıfır araç fiyatlarında son 1 ay içerisinde yaşanan peş peşe artışlar tüketici tercihlerini etkiliyor. En düşük sıfır araç fiyatının 1 milyon TL’nin üzerine çıkmasıyla birlikte vatandaşlar bayram ve yaz dönemi öncesi düşük kilometreli, sıfır ayarında ikinci el araçlara yöneldi. İşte detaylar…

Gram ve çeyrek altında son durum: İşte 10 mayıs güncel altın fiyatları listesi

Altın piyasası, sert dalgalanmaların ardından haftayı sınırlı yükselişle kapattı. Gram altın değer kazanırken, çeyrek ve Cumhuriyet altınında düşüş dikkat çekti. İşte 10 Mayıs 2025 güncel altın fiyatları…

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.