İZBAŞ analiz raporlarıyla açıkladı: Gediz Nehri’ndeki kirlilik serbest bölgeden kaynaklı değil

İZMİR – İzmir’in Menemen ilçesinde bulunan İZBAŞ İzmir Serbest Bölge’den deşarj edilen atık suların Gediz Nehri’nde kirliliğe neden olduğu, atık suyun tarım arazilerini ve canlı yaşamını tehdit ettiği gündeme geldi.

Bölgeden alınan su numunelerinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından incelenmesi sonucu hazırlanan raporda, suyun sulama amaçlı kullanılmasının “tehlikeli” olduğu belirtildi. Çevre örgütleri ve muhtarlar çeşitli açıklamalarda bulunarak, kirliliğin serbest bölgeden kaynaklandığını ve suyun başka bir yere deşarj edilmesi gerektiğini ifade etti.

İZBAŞ İzmir Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş Genel Müdürü Gürsel Bahçıvancılar, kirliliğin serbest bölgeden kaynaklandığı iddialarına ilişkin Gazete Duvar’a açıklamada bulundu.

‘BÜNYEMİZDEKİ TÜM İŞLETMELERİN ATIK SULARI ARITILMAKTADIR’

Bahçıvancılar, İZBAŞ’ın 1984 yılından bugüne 40 yıldır faaliyet gösterdiğini, faaliyetlerini 1997 yılına kadar “Deri Organize Sanayi Bölgesi” olarak, 1997’den bugüne ise serbest bölge yapılanması ile sürdürdüğünü hatırlattı. Çevreye ve doğaya saygılı üretimi, faaliyetlerinin odak noktasında gördüklerini ifade eden Bahçıvancılar, “Bölgemiz, tüm çevresel standartlara sahip olan arıtma tesisi ile bünyemizde faaliyet gösteren fabrika ve işletmelerimizin tüm evsel ve endüstriyel atık sularını arıtmaktadır” dedi.

ANALİZ SONUÇLARI MEVZUATA UYGUN

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili birimleri ve bakanlığın yetkilendirdiği akredite laboratuvarlar tarafından arıtma tesisinin ‘Numune Alma Noktası’ndan yıl içerisinde belirlenen periyotlarda, tamamıyla ani ve sürekli olarak arıtılmış su numuneleri alındığını söyleyen Bahçıvancılar, analiz raporlarını da kamuoyuyla paylaştı.

Analiz sonuçlarının mevzuata uygun olduğunun altını çizen Bahçıvanlar, “Talep etmeniz halinde arıtma tesisimizin numune alma noktasından alınan örneklerin analiz sonuçlarını geriye doğru yıllara sâri şekilde sizlerle paylaşmaya da hazır olduğumuzu bilmenizi istiyorum” ifadelerini kullandı.

‘YÖREDEKİ EVSEL-ENDÜSTRİYEL ARITMALARIN SULARI DA AYNI KANALA DEŞARJ EDİLİYOR’

Bölgede, ekim ayında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan su numunelerinin İZBAŞ’ın arıtma tesisinden alınmadığını, deşarj kanalından alındığını ifade eden Bahçıvancılar, Türkiye’de bulunan yüzlerce arıtma tesisinden çıkan arıtma deşarj suyunun içme ya da sulama amaçlı olarak kullanılmadığını da söyledi.

İZBAŞ Arıtma Tesisi’nden çıkan suyun, başta Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kamu kuruluşlarının izin verdiği şekilde deşarj kanalına verildiğini belirten Bahçıvancılar, aynı kanala kanalın geçtiği tüm yörelerdeki evsel ya da endüstriyel arıtmaların çıkış sularının deşarjının yapıldığının da altını çizdi.

Bahçıvanlar, “Bu olası durumun takibi ve uyumsuz olanların ilgililerine cezai yaptırım getirilmesi denetlemeye sorumlu kamu kurumlarının yetki alanına girmektedir. Ticaret Bakanlığı’nın bir paydaşı olan İZBAŞ’ın sorumluluğu, kendi arıtma tesisini ulusal ve uluslararası ölçekteki en yüksek çevre standartlarına uygun şekilde çalıştırmak, arıtma çıkış suyunu kamu otoritelerinin izin verdiği şekilde ve gösterdiği noktaya deşarj etmektir” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

İzmir’in Menemen ilçesinde bulunan Serbest Bölge’deki atık suların, Gediz Nehri’ne boşaltılması bölgede tartışmalara neden oldu. Halkın ana geçim kaynağı tarım olan Maltepe, Gerenköy, Bağarası, Yeni Bağarası’daki binlerce dönümlük alanda, sulama suyunun Gediz Nehri’nden çekilmesi nedeniyle mahsullerinin zarar göreceğini ve insan sağlığının riske atılacağını düşünen muhtarlar, yetkililere başvuruda bulundu. Bölgede, ekim ayında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan su numuneleri incelendi. İnceleme sonrası hazırlanan ‘Sulama Suyu Analiz Raporu’nda atık suyun sulama suyu olarak kullanılmasının “tehlikeli” olduğu belirtildi. İZBAŞ, kirliliğin serbest bölgeden kaynaklanmadığını açıkladı.

Related Posts

İran şalteri indirdi: Kamuya perşembe tatili

İran’ın kuzeyindeki Erdebil eyaletinde devlet daireleri enerji tasarrufu çerçevesinde perşembe günleri kapalı olacak.

DİSK ve belediye imzaladı, en düşük işçi maaşı 42 bin 287 TL oldu

Narlıdere Belediyesi ve DİSK’e bağlı Genel-İş 4 No’lu Şube arasında bir süredir devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varıldı, imzalar atıldı. Buna göre, en düşük işçi maaşı bekar çalışanlar için aile yardımı ile birlikte 42 bin 287 TL, evli çalışanlar için 43 bin 131 TL oldu. Belediye Başkanı Erman Uzun, “Her iki tarafın da yapıcı ve olumlu yaklaşımıyla uzlaşmayla sonuçlanan toplu iş sözleşmesi görüşmelerimiz çalışma arkadaşlarımıza ve ailelerine hayırlı olsun” dedi.

Metroda ilginç ceza: Dev bitki genç kadına pahalıya patladı

Paris’te yaşayan 24 yaşındaki Salomé adlı genç bir kadın şehri sarsan bir olayın odağında yer aldı. Cumhuriyet (République) Metro İstasyonu’nda, yanında taşıdığı büyük bir kuş cenneti (bird of paradise) bitkisi nedeniyle 150 dolar para cezası kesilen …

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerde CHP’lilerden pankartlarla protesto: ‘Turp Radyo Televizyonu’

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde, TRT’ye ilişkin düzenlemelere CHP milletvekilleri tepki gösterdi.

Son dakika… Marmara’da deprem

Son dakika… Kandilli Rasathanesi’nin aktardığı bilgiye göre Marmara’da 3.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Gazze’de anneler çaresiz: Minik bedenler göz göre göre eriyor

Terör devleti İsrail’in, 2 Mart’tan bu yana hiçbir insani yardımın girişine izin vermediği Gazze’de yüksek derecede açlık yaşanıyor. Gıdaya erişemeyen, ilaç bulunmadığı için tedavi olamayan ve bir deri bir kemiğe dönen çocuklar hayata veda ediyor. Yetersiz beslenme kaynaklı 70 bin çocuk tedaviye muhtaç. 5 yaş altı en az 3 bin 500 çocuk ise açlıktan ölümle pençeleşiyor.